OTP Értékpapírszámla:

Bár a lakosság nagy része banki ügyintézésekre használja a Magyarországon előforduló bankokat, ezek a pénzintézetek befektetési lehetőségeket is rejtenek magukban. A tavalyi év sikere után egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az értékpapírszámlák. Na igen, de…

Sok pénzintézet úgy kínál értékpapírszámla lehetőséget, hogy a kockázatcsökkentés érdekében nem tud nagy hozamot ígérni és produkálni. Persze erre vannak kivételek, mint például a Partner Bank 30% feletti éves hozamai, melyet hazánkban a PortfoLife-on keresztül tudunk elérni.

Az OTP-nél pedig a nevet is megfizeti az ügyfél. És ezt vehetjük szó szerint is, hiszen 0,22%-os számlavezetési díjról van szó, aminél azért találni olcsóbbat a piacon (Equilor 0,1625%, Takarékbank: 0,11%).

A futamidő alapján viszont széles a választék. A kifejezetten rövid távon gondolkodók is találnak alapokat (1 éves, 1-3 éves), ugyanakkor az 5-7 éves konstrukciókból nagyobb a lehetőség. Nem véletlen, hiszen ebben az esetben más adóvonzatról beszélhetünk.

Bár nem mindegyik görbe alakul úgy, ahogy a befektetők szeretnék, mégis több alap több milliárd forintos állománnyal bír (akár 11 számjegyű összegben is). Hátránya, hogy mivel kifejezetten magyar termékek várhatóak el az OTP-től, így alapjainak csak egy kis része számít „külsősnek” (UBS alapok). Nem úgy, mint a Partner Bank esetében (ami Magyarországon is elérhető ), mely intézménnyel a világ legnagyobb alapjai is elérhetőek.

Equilor értékpapírszámla:

Ahogy említettük, az Equilor költségeit tekintve olcsóbbnak számít a 0,1625%-os vezetési díjával. Működése is teljesen más. A klasszikus értelemben vett telefonos részvényvásárlás is működik. Vagyis ügyfélként egy 80-as évekbeli amerikai filmben érezhetjük magunkat.

Ahhoz viszont, hogy ezt a szolgáltatást élvezni tudjuk, éves szinten 12.000 Ft számlavezetési díjat szükséges rendeznünk. Ezért pedig nem feltétlen érhető el az összes ismert alap, részvény vagy egyéb instrumentum. Ha például Bitcoin-t akarunk vásárolni, akkor erre nincs lehetőség, hanem egy származtatott alaphoz jutunk hozzá, ami leköveti a kripto valuta mozgását.

Érdemes azt is kiemelni, hogy a hazai és külföldi alapkezelők legnagyobbjai közül néhány megtalálható. AEGON, CIB, Concorde, Aberdeen, Allianz, BNP Paribas, JP Morgan, Templeton.

Képek forrása:
www.unsplash.com
www.vcmonitor.hu
www.otpbank.al