Skip to main content
A világ egyik legismertebb együttesének élén, több mint 40 éve, Bono (eredeti nevén Paul David Hewson) és The Edge (eredeti nevén: David Evans) áll, akik az egész világon a U2 frontemberként és vezető gitárosként ismertek el.  Sikereiket látva nem meglepő, amikor 2013-ban a The Sunday Times beszámolt arról, hogy együttesként több mint 632 millió eurót gyűjtöttek össze.

Azonban úgy tűnik, hogy beruházásaikkal többet keresnek, mint a teljes zenei karrierjük során.

Bono (eredeti nevén Paul David Hewson) és The Edge (eredeti nevén: David Evans)

2016-ban a duó befektetett az ír food tech startup Nuritas-ba. A Nuritas küldetése az emberek életének megváltoztatása, természetesen előforduló bioaktív peptidekben rejlő hatalmas kiaknázatlan lehetőségek felfedezése. Befektetési pályafutásuk a 2000-es évek elején kezdődött, miután a Bono 2004-ben megalapította az Endeavor Partners magántőke-társaságot. Az évek során számos kiemelkedő vállalkozásba és üzletbe fektettek be, ideértve a Yelp és a Dropbox szolgáltatásokat. Az előbbibe 100 millió, az utóbbiba pedig 250 millió dollárt fektetett be a két ikon.

Noha a Yelp-be és a Dropbox-ba történő beruházások kétségkívül nagy jelentőségűek, mégis az egyik legkiemelkedőbb a Facebookba történő befektetésük saját cégük, az Elevator Partners által. A cég 270 millió dollárt fektetett be közvetlenül a Facebookba 2009 és 2010 folyamán. Öt évvel később, 2015-ben a beruházás 1,4 milliárd dollár értékű bevételt hozott, amelyről állítólag maga Bono, több mint 40 millió dollárt kapott kézhez.

A Dropbox tweetje a duó befektetése után

Mint a legtöbb befektető esetében, természetesen pénzügyi megtérülést akarnak elérni, de olyan vállalatokba is befektetnek, amelyek valódi változást hoznak,  akár az egész világ számára. A Nuritasba történő befektetés pillanatában The Edge azt mondta: „innovatív, világváltoztató ötleteket akarunk előterjeszteni és támogatni”

The Edge nettó értéke 340 millió dollár a Celebrity Net Worth szerint, még Bono nettó értéke 700 millió dollár.

Képek és információk forrása:
https://blog.growthfunders.com
https://www.celebritynetworth.com
www.cnbc.com