Sokan gondolkoznak azon, hogy vajon mi is a jó befektetés titka. Nos, számos dolognak kell teljesülnie, hogy igazán sikeres befektetésünk legyen. Az egyik ezek közül például az időzítés. Sokan tévesen ugyanis akkor szállnak be egy részvénybe, amikor az már jó ideje jó hozamot ér el. Ilyenkor az a baj, hogy drágábban veszünk meg egy részvényt, mintha hamarabb tettük volna. Beszéljünk egy kicsit az időzítésről!

A válságok hatása

1998-ban, az orosz válságban több mint 50 százalékkal esett a BUX index. Ez volt az első olyan mozgás, ami megmutatta a hazai befektetőknek, hogy a részvénypiac kockázatos. A zuhanásnál pedig sokan észhez kapnak. Senki nem hiszi, hogy a bab is hús. Sokan ilyenkor azonnal eladnak minden értékpapírt, hogy ne legyen nagyobb veszteségük. Ez azonban sokszor hiba, hiszen a következő évben, 1999-ben gyorsan talpra állt a piac, és ezzel azt is jelezte, hogy aki hosszú távon gondolkodik, megfelelő hozamra tehet szert.

Amikor eladjuk a részvényünket, akkor azonnal realizáljuk (ebben az esetben) a veszteségünket.

Talán többen emlékeznek a 2008-as válságra. Ekkor is fel kellett ismerni, hogy ez nem egy átmeneti korrekció, ez egy válság, aztán észre kellett venni, hogy mikor jött el az alja. Persze nem lehet pontosan az alján vásárolni, azt kell látni, amikor az árfolyamok már olyan szintre estek, amit nehéz indokolni.

Persze ez nem csak a nagy válságokra van így, csak így egyszerűbb szemléltetni. Az értékpapírok árfolyamának változása természetes folyamat, amelyre ugyanígy igazak a fent leírtak.

Mi akkor a jó időpont?

Ez az, amelyet csak a legritkább esetben lehet eltalálni, Persze utólag mindenki okos, és tudja mondani: „Na, itt kellett volna beszállnom”. De ez anyagiakban nem kamatozik.

Azért a szakemberek nagyon sokszor ezt eltalálják, és hogy ez miért lehet? Ez a kérdés egyezik azzal, hogy miért mindig ugyanazok az emberek ülnek a pókerben a döntő asztalnál? Mindig szerencséjük lenne? Nem. Tudnak valamit, amit csak kevesen, és persze a szerencse sem mellékes.

Pontosan ez az oka, ha befektetésről van szó, akkor érdemes szakemberek segítségét igénybe venni. Éppen ezért keress fel minket! Mi legjobb tudásunk szerint segítünk.