Amikor szeretnél befektetni, akkor szinte megkerülhetetlen lehetőség a magyar államkötvény. De vajon tényleg annyira jó lehetőség, mint ahogy mostanában hallani. Ha egy kicsit jobban a mélyére nézünk a dolgoknak, akkor meg fogjuk találni a választ. Tegyük hát meg!

Az államkötvény lényege

Csak úgy, mint minden kötvénynek, az államkötvénynek is ugyanaz a lényege. A kötvény egy hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Ez azt jelenti, hogy mi kölcsönadunk jelen esetben az államnak. Ő pedig vállalja, hogy a kamatokkal együtt a futamidő végén visszaadja számunkra a pénzt.

A kockázata mindössze annyi, hogyha csődbe megy az állam, akkor nem fogja tudni visszaadni nekünk a pénzt. De erre azért valljuk meg egészen kicsi, szinte minimális az esély. Gondoljunk csak a görög helyzetre.

Tehát, ha kockázat alapon indulunk ki egy államkötvény alacsony kockázatot jelent. De mi van a nyereséggel, és a likviditással?

Nyereséges az államkötvény?

Itt gyorsan az elején különbséget kell tennünk a nominális nyereség és a reálnyereség között. A egyszerű példa: Ha 100 forintot befektetünk, és kapunk rá 3 százalék kamatot, akkor lesz 103 forintunk, 3 forint tehát a nyereség. Ez a nominális számítás. Ebbe nem vettük figyelembe az inflációt.

Ha nem lenne egyértelmű az infláció fogalma, akkor gyorsan tisztázzuk! Az infláció az a százalékban kifejezett érték, amely megmutatja, hogy mennyit változott a pénz vásárlói értéke. Jelenleg Magyarországon ez 2,8 százalék.

Vagyis, hogyha az előző példát folytatjuk, akkor bizony nem lesz 3 százalék a reálnyereségünk. Ebből a 103 forintból ugyanis le kell vonni a 2,8 százalékos inflációt is. És akkor még nem is említettük a kamatadót, amelyet azért el tudunk kerülni.

Hogyha ezt így végigszámoljuk, akkor látszik, hogy az elsőre kecsegtetően hangzó kötvény a valóságban már nem is akkora nagy üzlet. Ezzel persze nem azt szeretnénk mondani, hogy ne fektessünk magyar állampapírban. Mindössze azt szeretnénk megmutatni, hogy ezt is érdemes szépen körüljárni. Diverzifikáció szempontjából jó lehetőség. Ha kérdésed van, keress fel minket! Mi legjobb tudásunk szerint segítünk a helyes döntéshez.