Számos kérdés érkezik hozzánk, amely érthetően arról szól, hogy milyen konkrét befektetéseket ajánlunk. Ez teljesen érthető, de erre nagy általánosságban nem lehet válaszolni. Olyan sok összetevőtől függ, hogy hiteltelen lenne, bármit is írnánk le. Viszont abban készséggel segítünk cikk formájában, hogy milyen típusú eszközöket vásároljunk az értékpapírszámlánkra, vagy TBSZ számlánkra.

Mi a célja a befektetésünknek?

Amennyiben mondjunk cégként tettük félre pénzt, és egy későbbi projekthez gyűjtünk, akkor értelemszerűen más típusú befektetést választunk, mint amikor magánemberként egy kicsit magasabb rizikót vállalunk be.

Ezzel csak azt szerettük volna szemléltetni, hogy van, amikor azért fektetünk be pénzt, hogy kitermelje az infláció értékét legalább. Viszont van, amikor ennél többet szeretnénk, ilyenkor jönnek képbe a részvények.

Az infláció feletti hozam

Jelenleg Magyarországon a hivatalos infláció 2,7 százalék körül mozog, derül ki a Magyar Nemzeti Bank jelentése alapján. Ez a mi esetünkben azt jelenti, hogy olyan befektetést kell találnunk, amely éves szinten legalább 3 százalékos profitot tud nekünk termelni. Ha ennél kevesebbet érünk el, akkor lehet, hogy számértékben növekszik a pénzünk, de a vásárlói értéke kevesebb lesz. Ezt pedig nem szeretnénk. Persze még ez is jobb, minthogyha a bankszámlán pihentetjük a pénzünket 1 százalék alatti kamaton. A készpénzben otthon tartott vagyonról már nem is beszélve.

Infláció feletti hozamhoz tehát szükségünk van, hogy a kiegyensúlyozott portfóliónk tartalmazzon egy-egy részvényt is. Pláne, hogy időközben az MNB az egynapos jegybanki betéti kamatot emelt 10 bázisponttal.

Szerencsére számos olyan elérhető részvényalapról tudunk, amely szép hozamot ért el a múltban, és várhatóan a jövőben is (bár erre garancia nincsen).

Korábban írtunk is, hogy akár vastagon 10% feletti hozamokat is sikerült realizálni. Ezt a cikket itt találod.

Amennyiben szeretnéd tudni, hogy Neked milyen részvényeket javasolnánk, akkor keress fel minket! Szakembereink szíves megosztják Veled, hogy ők mit miért preferálnak.